[...] stać tygodniami w lodówce. Pasta z tofu ma dość dobrą kaloryczność - 160 kcal w 100 g produktu, do tego warto zaznaczyć, że praktycznie nie zawiera cukru. Złożona jest z wody, tofu, okary (pulpa sojowa powstająca przy produkcji tofu) i przypraw. Można zatem powiedzieć, że skład jest prosty i przyjazny dla naszego zdrowia. Pasta ma dość zwartą [...]
[...] sole mineralne i cukry. Aby skorzystać z właściwości leczniczych kopru włoskiego, najlepiej przygotować napar. Jak to zrobić? Jedną łyżkę nasion zalewamy 2 kubkami zimnej wody i gotujemy. Po zagotowaniu odstawiamy na 15 minut i przecedzamy. W zależności od rodzaju dolegliwości trawiennych zaleca się pić 2-3 razy dziennie pół kubka. Dzieciom [...]
[...] bez cukru (ze skrobi kukurydzianej) 30g odżywki białkowej o smaku czekoladowym + truskawki do dekoracji Sposób przygotowania: Masło z migdałów wymieszać z taką ilością wody, aby powiększyło swoją objętość trzykrotnie. Kaszę uprażyć na suchej patelni. Masło migdałowe i kaszę wymieszać, następnie wyłoży na spód posmarowanej olejem kokosowym [...]
[...] według gustu i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180st. na 20-25minut. Cebulę drobno poszatkować, podsmażyć na oliwie. Dodać szpinak i dusić pod przykryciem do odparowania wody. Wszystko wyłożyć na talerz. Łososia skropić sokiem z cytryny. Ziemniaki posypać koperkiem. Wartości odżywcze dla całości: Białko: 45,6g Tłuszcz: 24,6g Węglowodany: [...]
[...] dodać jajko, odżywkę białkową, mielone migdały i mąkę kokosową. Wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę. Wilgotnymi dłońmi formować kulki i wkładać do gotującej się wody. Po chwili od wypłynięcia należy kluski wyjąć. Polać jogurtem i dodać ulubione owoce. Wartości odżywcze dla samych klusek: Białko: 54g Tłuszcz: 33g Węglowodany: 114g [...]
[...] owoce i np. szpinak lub jarmuż. Proporcje są uzależnione od Twoich preferencji smakowych oraz ilości kalorii, jaką planujesz przyjąć. W ramach urozmaicenia możesz, zamiast wody, użyć mleka (roślinnego lub krowiego) lub jogurtu. Zielone koktajle dodadzą Ci energii i dostarczą sporo cennych składników odżywczych. Dodawaj warzywa do większej [...]
[...] zdrowe, to jeszcze nadają deserom niekonwencjonalny wygląd. Siemię lniane Siemię lniane najczęściej kupujemy w postaci pestek lub zmielonej. W obu przypadkach, pod wpływem wody siemię pęcznieje i wydziela żelową substancję. Stosuje się je często jako dodatek do owsianki lub jogurtu (podobnie jak nasiona chia). Jest ono także źródłem kwasów [...]
Składniki: Ciasto: 100g mąki z ciecierzycy 3/4 szklanki wody sól i pieprz Dodatki: 4 łyżki passaty pomidorowej 2 małe pomidory 1/4 żółtej papryki zioła prowansalskie 100g piersi z kurczaka Do posypania upieczonej "pizzy": jedna mała cebula dymka 10g parmezanu świeża bazylia Sposób przygotowania: Do mąki dodać wodę, dokładnie wymieszać, przykryć [...]
[...] Olej kokosowy 200g mięsa z piersi z kurczaka 20g parmezanu Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną kilkakrotnie przepłukać na sicie ciepłą wodą, włożyć do garnka i zalać 125 ml wody. Gotować pod przykryciem aż kasza wchłonie cały płyn. Zdjąć pokrywę i ostudzić. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jajka wbić do miski, dodać przyprawy, pokrojoną w [...]
[...] cynamonu i 20 g ksylitolu lub bezkalorycznego słodzika Jak wykonać: Kaszę wsypujemy na sitko i przelewamy raz zimną, a raz wrzącą wodą i gotujemy około 15 minut w szklance wody. Do ciepłej kaszy dodajemy olej kokosowy, żółtko i serek wiejski - tylko granulki. Opcjonalnie możemy dodać 10 g ksylitolu. Wszystko dobrze mieszamy i odstawiamy do [...]
Czego potrzebujemy: 100 g czerwonej soczewicy 150 g marchewki startej na drobnych oczkach pół cebuli 2 ząbki czosnku 5 g nasion chia + 1/3 szklanki wody łyżka natki/koperku przyprawy - sól, pieprz, pieprz ziołowy, oregano 7 g oleju kokosowego mąka owsiana do skorygowania gęstości masy Dziki sos Tomato Basil Jak wykonać: Soczewicę gotujemy do [...]
[...] 50g sosu BBQ 200g pieczarek 150g cukinii 0,5 papryki czerwonej kilka plastrów czerwonej cebuli cooking spray oliwa z oliwek Wykonanie: Tofu dokładnie odsącz z nadmiaru wody na ręcznikach papierowych. Pokrój w kostkę, przełóż do miski i wymieszaj dokładnie z sosem BBQ. Odstaw do zamarynowania na minimum 30 min. Warzywa pokrój na większe [...]
Czego potrzebujemy: 100 g kaszy jaglanej 3/4 szklanki mleka + kilka łyżek - ja użyłam 2% 3/4 szklanki wody 30 g izolatu creme brulee 25 g wpc carmel nugat 15 g ksylitolu 15 g kakao Jak wykonać: Kaszę wsypać na sitko i przepłukać kolejno zimną wodą - wrzątkiem - znów zimną wodą i znów wrzątkiem. Zabieg konieczny by pozbyć się nieprzyjemnej [...]
[...] białkowej o smaku czekoladowym 50ml mleka 3 wafle kukurydziane 10g kakao Galaretka galaretka o smaku truskawkowym bez cukru 200g jagód/malin//jeżyn ok. 300ml ciepłej wody Sposób przygotowania: Białka jaj oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać słodzik, żółtka - dalej ubijać. Mąki, odżywkę i proszek do pieczenia wymieszać i [...]
[...] na kilka minut. Następnie blat wysypujemy mąką owsianą i zagniatamy ją do ciasta, do momentu aż ciasto przestanie się lepić do rąk. Szpinak dusimy na niewielkiej ilości wody i doprawiamy do smaku. Pozostawiamy do ostygnięcia. Ciasto rozwałkowujemy do placka grubości 3-4 mm. Wykrajamy prostokąt lub kwadrat, resztki ciasta "wwałkowujemy" do [...]
Czego potrzebujemy: 200 g płatków owsianych 200 ml wody płaska łyżeczka proszku do pieczenia 25 g żurawiny 2 jajka 150 g granulek serka wiejskiego 120 g brzoskwiń w żelu Jak wykonać: Płatki zalewamy wodą na około 15 minut. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka, żurawinę, proszek do pieczenia dodajemy do płatków i dokładnie mieszamy. Kolejno [...]
[...] jako wyśmienity podwieczorek. Składniki: 300 g mleka 1.5% 50 g czekolady Nutlove Crispy Peach Łyżka żelatyny + woda Przygotowanie: Żelatynę mieszamy z kilkoma łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia. Do garnka wlewamy mleko i dodajemy czekoladę Nutlove Crispy Peach. Podgrzewamy mieszając od czasu do czasu aż czekolada się rozpuści. [...]
[...] o średnicy 18 cm wyklejamy masą - spód i boki do wysokości około 2 cm. Tortownicę wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy budyń. Do naczynia wlewamy 500 ml gorącej wody, wsypujemy 90 g budyniu i miksujemy do momentu rozpuszczenia proszku. Wylewamy do tortownicy. Jak masa ostygnie wkładamy foremkę do lodówki. Po godzinie ciasto jest [...]
[...] z kurczaka bez skory 20 gr mleczka kokosowego 50 gr ciecierzycy z puszki przyprawy: curry, kurkuma, chilli, czosnek, bazylia, sol himalajska i pieprz czerwony ok. 400 ml wody 1 łyżka oliwy z oliwek Sposób przygotowania: 1. Dynie kroimy na pół, drążymy i wrzucamy do garnka, zalewając wodą.2. Obieramy, kroimy batata i wrzucamy do gotującej się [...]
[...] Blachę wysmarować olejem kokosowym. Przełożyć ciasto do formy i wstawić na ok. godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Żelatynę i słodzik rozpuścić w 200ml ciepłej wody,. Po ostygnięciu dodać do twarogu i dokładnie zblendować. Pozostawić do momentu aż zacznie tężeć. Wystudzone ciasto przekroić na dwa plastry. Dolny wysmarować połową [...]